fbpx

Web Tasarımında Renk Uyumu

digital composite of business graphics with office background

Web tasarımda renklerin kompozisyonu, siteyi kullanacak kişilere iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak ve vermek istenilen mesajı sağlıklı bir şekilde iletebilmek için çok önemlidir. Bu yüzden web tasarımcılar üstünde çalıştıkları sitelerde renkleri en vurucu şekilde kullanmaya çalışır. Bunun için de bazı ekstra çalışmalar yaparlar.

Büyük hamleler tamamlayıcı, küçük detaylar ise ayırıcı, fark ettirici etkiler taşır. Renk unsuru detay olarak görülse de web sitelerinde dikkat çekmede büyük rol oynar. Renkler nereden baksanız sitenizdeki izlenme, tıklanma, içeriğinizin özgünlüğü gibi öğeler kadar önemli bir bileşendir ve başarınızı tamamlamanıza yardımcı olur.
Sadece görsel şölen sunmak için değil; yaydıkları enerjiler, anlamları, bize anlattıkları ve insanlar üzerindeki etkileri için renkler web sitenizin olmazsa olmazıdır.

RENK BİLGİSİ
Herkesin bildiği üzere renkler tamamlayıcı ve ara renkler olarak ikiye ayrılır. Ara renkler tamamlayıcı renklerin birbirleriyle karıştırılmasından oluşur. Bu renkleri yuvarlak bir çark içinde düşünürsek eğer; karşı karşıya kalan renkler zıtlık oluşturur ve beraber kullanılır.

Renklerde zıtlık, üç faktörde incelenir: rengin açıklık ya da koyuluk değeri (ton olarak da ifade edilir), rengin saflığı ve yoğunluğunu gösteren doygunluk seviyesidir. Renge siyah bir ton eklerseniz daha koyu ve bulanıklaşmış bir görüntü elde edersiniz. Beyaz bir ton eklerseniz ise, renk beyaza yaklaşabilir ve bir ton açılır.

Eğer zıt renkleri beraber kullanıyorsanız ortaya çıkan göz yorucu ya da rahatsız edici tonları tolere etmek için seçilen bir ya da belki iki rengin doygunluğunu düşürebilirsiniz. Örneğin kırmızı ve yeşil renkleriyle çalışıyorsunuz. Beraber kullanıldığında yeşilin yanında kırmızı pembeye dönebilir.


RENK KULLANMA İLKELERİ
Ekran tasarlanırken, renkler belirlenirken renk bilgisi ve renk çarkından yararlanılarak hareket edilmelidir. Sitedeki konu/içerik/ürün ile ilgili ekrana verilen renk ziyaretçinin ilgisini çekecek ve aynı zamanda da orada tutacak nitelikte olmalı ve artalan rengi ile hem doğru noktalarda doğru vurgulama yapılmalı hem de rahat görülebilirlik açısından kaliteli bir renk kompozisyonu şablonu belirlenmelidir. Önemli bilgiler/notlar üzerine dikkatlerin yoğunlaşması istendiğinde parlak ve ışıltılı renkler tercih edilmelidir. Örneğin indirim kuponu kazanma, indirim bildirme yazıları, öneri bildirimleri daha göze hitap eden ve etkileyici renkte olmalıdır.
Kullanılan yazı fontuyla da beraber ziyaretçinin okumasını veya görmesini kolaylaştıracak olan artalan rengi, uygun zıtlığı oluşturacak renklerin birinden tercih edilmelidir. Ancak, bir kural niteliğinde bilgi vermek gerekirse ziyaretçinin ekranındaki renk sayısı mümkünse dördü geçmemelidir.

RENKLERİN KULLANIMI

Güçlü ve Parlak: Saf, ışıltılı ve çok vurucu renkler daha az tercih edilmeli ya da sönük kalan artalan tonları ile birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede vurucu renkler, belirli bir öğeye/simgeye/noktaya dikkat çekmekte kullanılmış olurlar. Ziyaretçileri, baskın ve bir nebze göz yoran renklere boğmamak gerekir. Çünkü böyle bir durumda dikkat asıl olması gerektiği yerde yani üründe ya da içerikte değil de renklerde olur.

Açık ve Koyuyu Karıştırmak: Açık ve güçlü/ışıltılı renkler, en güzel kendilerine yakın olacak şekilde koyu bir ton ile karıştırılırlar. Birbirine çok benzer renklerin karışımı farklı bir sonuç vermez. Bu karışım ise zıtlık belirtir ve belirli bir noktayı vurgulamayı ya da istenen noktaya dikkati toplamayı sağlar.

Artalan: Artalan, geniş-alan ya da temel renkler dingin, yumuşak, donuk, sesiz, sönük, doğal renkler olmalıdır ki, daha küçük parlak alanlar canlı bir şekilde göze çarpmalıdır.

Birlik: Geniş alanlar mümkün oldukça farklı renklerle doldurulmamalı ya da farklı renkler birbiri ile dokunmalıdır.