fbpx

Temel Fotoğrafçılıkta Pozlama ve Perde Hızı

Fotoğrafçılığın en önemli unsuru ışık denilebilir. Kameranızın istenilen görüntüleri çekmesini sağlamak için kamera sensörüne ulaşan ışığın ne kadar olduğunu kontrol edin. Diyafram ve perde hızı kontrolleri, çok az ışıkla fotoğrafların karanlık olmasını neden olur. Tam tersi olacaksa da çok fazla ışık, fotoğrafların çok parlak olmasını sağlar. Her iki durumun gerçekleşmesinde sonuç aynı olacaktır. Fotoğraflardaki istediğiniz ayrıntılar kaybolacaktır. Farkında olmanızda fayda olacak önemli yan etkileri düşünün, uygun pozu elde edebilmek için diyafram ve perde hızını mutlaka kullanın.
Günümüzde her insan çevrimiçi fotoğrafçılık hakkında çeşitli bilgiler ve yeni bilgiler edinmeyi oldukça fazla seviyor. Gelişen teknoloji sayesinde de her yerde sınırsız bilgiye ulaşmak oldukça kolay ve hızlıdır. Lâkin internet sorduğunuz soruların cevabını vermekte ne kadar iyi olursa olsun, her daim baştan sonra oldukça büyük ve kapsamlı bir konuyu incelemeye yönelik değildir.
Birer düğün fotoğrafı çektirmek istiyorsanız ya da bir düğün fotoğrafı çekmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan bizimle iletişime geçmek olacaktır.
Uzun yıllardır profesyonel düzeyde fotoğrafçılık yapmaktayız ve bu zamana kadar edindiğimiz bilgileri sizler ile de paylaşmayı isteriz.

Pozlama

Pozlamada hakkında bahsettiğimizde, sadece bir fotoğrafın parlaklığını ya da karanlığından bahsetmiş oluyoruz. Doğru pozlanmış bir fotoğraf çekmek yeterince basit görünür. Ancak iş fotoğrafı çekmeye geldiğinde bu iş oldukça zor ve zahmetlidir. Pozlama, düzgün bir biçimde pozlanarak bir görüntü elde edebilmektir. Bu tür fotoğrafları elde edebilmek için diyafram, perde hızı ve ISO’yu bir arada kullanın.

Perde Hızı

En önemli fotoğraf ayarlarında ilk üçteki ayar da perde hızıdır. Diğer iki önemli fotoğraf ayarı ise diyafram ve ISO’dur. Deklanşör hızı iki şeyden sorumlu olacaktır: çekeceğiniz fotoğrafların parlaklığını değiştirmek ve de hareketlerini dondurarak ya da hareketlerini bulanık bir hâle getirerek çeşitli efektler oluşturmaktadır.
Deklanşör hızının başka bir adı da pozlama süresidir. Hızı, kamera deklanşörünün ışığını kamera sensörüne maruz bırakmak için açık olduğu süreyi ifade etmektedir. Deklanşörün hızı hızlıysa, hareketin tamamen donmasına yardımcı olur. Deklanşör hızı yavaş ise, hareket hâlindeki nesnelerin hareket yönü devamında bulanık gösterir. Bu olaya hareket bulanıklığı adı verilmektedir. Deklanşör hızı, kamera deklanşörünün açık olduğu ve de ışığın kamera sensöründe maruz bırakıldığı süredir.
Uzun bir perde hızı kullandığınız zaman, sensörünüzü bir süre açıkta bırakırsınız. İlk büyük etkisi hareket bulanıklığı olacaktır. Deklanşör hızınız uzunsa, çekeceğiniz fotoğraflardaki nesneler hareket yönü devamında bulanık bir görüntüye sahip olacaklardır. Bu etki, hareket hâlindeki tekerlekleri bilerek bulanık bir hâle getirerek izleyiciye hız ve hareket duygusunun aktarılmasını hedef almaktadır. Bu tekniği araç reklamlarında oldukça fazla kullanmaktadırlar.
Yavaş perde hızı ise, nesneleri gece ya da loş ortamlarda tripod ile fotoğraflamak için kullanırlar. Manzarayı çeken fotoğrafçılar, her şeyi tamamen keskin tutar, ayrıca akarsular üzerindeki hareketlilik hissini yaratmak için perde hızını kullanırlar.