fbpx

Sosyal Medyanın Gücü


Sosyal medya; kalıp olarak 7’den 70’e herkesin dilinde ve kullanımında olan, kişisel hesapların var olduğu, sınırsız içerik üretilebilen, interaktif bir iletişim mecrasıdır.

Çevremizle irtibat kurmaktan iş yerindeki dostlarımızla iletişimde olmaya hatta sadece kendimize yakın hissettiğimiz bizimle aynı düşüncedeki insanları bulmaya kadar her şeyi sosyal medya üzerinden yapmaya başladık.

Sosyal Medyanın Getirileri

Sosyal medya kurumsal ya da kişisel alanlarda hakkınızda ilk düşünceyi oluşturduğunuz, kendinizi sergilediğiniz bir sahnedir.

İş konusundaki yeri çok büyüktür. Örneğin yeni bir işe girmek farklı bir deneyim yaşamak istiyorsunuz; sosyal medyada bunu duyurarak sizi takip eden kitleye onlarla beraber de onların kitlesine ulaşabilirsiniz. İşinizden ayrıldıysanız yeni iş ararken; kendinizi profesyonel bir dil ve yöntemle anlatıp yine potansiyel iş arkadaşlarınızla en hızlı şekilde iletişime geçebilirsiniz. Hobilerinizi büyütebilir, her yönünü öğrenip bu konularda uzmanlaşabilirsiniz.

İnsanların inanılmaz büyük bir oranı internet üzerinden var olup kendini gösteriyor ve bu sayede işe alınıyor. %73 gibi ezici bir çoğunluk sosyal medyanın gücünün kullanarak bunu başarıyorken siz neden hala bir şeyler yapmıyorsunuz?


Profilinizin İş Hayatınızdaki Yeri
Sosyal medya hesaplarınız ve yaptığınız paylaşımlar bir firma için yeterli olup olmadığınızı görme açısından iyi bir pusuladır. Örneğin; Twitter profilinizde konu fark etmeksizin uygunsuz kabul edilen bir faaliyetle ilgili tweetler varsa sektöründe yükselmiş bir hukuk şirketi sizinle görüşmemeyi uygun bulacaktır. Fakat profiliniz ciddiyete sahip, gündemle ilgilenen, kurumsal kimliğe önem veren birini yansıtıyorsa, sizinle şahsen görüşme talep edebilirler.

Sosyal medyaya yansıttıklarınız işe alım yapan görevlilerin yanlış kişiyi işe almasını engeller. Aynı zamanda, sadece iş yeri için değil direkt sektör için için de uygun biri olup olmadığınızı ölçmelerinizi sağlar. Herkes her iş koluna uygun bir hayat sürdüremez, iş dışında nasıl biri olduğunuzu elbette merak edeceklerdir. Herkes tarafından bilinip karşılaşılmasını istemediğiniz detayları mümkün olduğu kadar profilinize koymayın.

Her ne kadar araştırmalar sonucunda elde edilen sonuçlar hala işe alım söz konusu olduğunda LinkedIn’in ilk akla gelen olduğunu söylese de firmaların %68’i Facebook’u, %57’si ise Twitter’ı işe alım aşamasında özenle kontrol ediyor.
Her 4 işe alım müdüründen 3’ü adayların sosyal medya profilini kontrol ettiğinden, işe alım söz konusu olduğunda, sosyal medyanın gücünü göz ardı etmek de zorlaşıyor.

Küçük bir not: İş arıyorsanız eğer kullandığınız her sosyal medya platformundaki hesaplarınızın herkese açık özellikte olduğundan emin olun, bu dünyadaki herkes tarafından ulaşılabilir olmanızın ilk adımı olacaktır. Bu dönemdeki paylaşımlarınızın profesyonelliğe uygun, bilgi içeren ve diğerlerinden farkınızı yansıtacak şekilde ilgi çekici olmasını sağlayın. Böylece daha fazla takipçi ve ziyaretçiye ulaşacak, sahip olacaksınız.

Sosyal Medyanın Önemi

14,4 milyondan fazla kişi sosyal medya uygulamaları ya da onların uzantısından var olmuş ve artık çok büyük kitleleri içinde barındıran siteler üzerinden iş ilanlarını kontrol ediyor, iş ilanı veriyor. Bu istatistik sosyal medyanın büyüklüğünü ve gücünü ortaya koyuyor. Tüm bunlar ise çevrimiçi ortamlardaki varlığınızın size bir iş bulmanıza / kurmanıza / işletmenize büyük oranda destek olabileceği anlamına geliyor.

Aynı zamanda eğer bir iş arıyorsanız ya da mevcut bir işiniz varsa, paylaşımlarınızın sosyal medya içerisinde yayılması çok değerli olacaktır. Sektörünüzün ileri gelenlerinden, sözcülerinden biri olarak isminizi tanıtabilirsiniz. Makaleler, doğruluğu kanıtlanmış bilgiler, gündemden haberler vb. paylaşarak, öncü isimler ile müzakere ederek kendinizi değerli görüşlere sahip biri olarak gösterebilirsiniz.