fbpx

Seo Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SEO, tahmin ettiğiniz üzere Türkçe bir kısaltma değildir. İngilizce açılımı ‘Search Engine Optimization’ olan SEO, ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelmektedir. SEO’nun yazılıp web sitelerine eklenmesinin sebebi bir firmanın aranma / tıklanma sonuçlarının artmasını, firmanın isminin daha üst sıralarda daha görünür bir hale gelmesini sağlamaktır.

SEO Sıralaması Nedir?
Sıralama; arama motorlarında bir sitenin var olan konumundan daha yüksek standartlara ulaşması ve daha görünür hale gelmesi demektir. Bir ziyaretçi sizin var ettiğiniz sitede ürününüzü, içeriğinizi, verdiğiniz hizmeti ya da hakkınızda herhangi farklı bir şeyi arattığında isminizin Google analizlerinde hangi sırada olduğunu görmenizdir.

SEO Ne İşe Yarar?
Yeni nesil hedef kitleler markaları site / blog / sosyal medya hesabından araştırıp o araştırma sonucunda markalara not veriyorlar. Potansiyel müşteriler ürüne sahip olma aşamalarına o ürün veya hizmeti Google’da en az bir kez aratarak başlıyorlar. Bu sebeple, sizi tercih etmesini istediğiniz kitlelerin sizi görmeleri ve pazardaki ürünlerinizi ya da verdiğiniz hizmeti seçmeleri için yapmanız gereken en önemli şey arama motorlarında üst sıralarda yer almaktır.

SEO ile Görünür Olmak
SEO’da görünürlük; bir web sitesinin bir anahtar kelime aramasında sahip olduğu sıralama sayesinde aldığı trafiğin orandır. Google arama motorunda bir anahtar kelimede 5. sırasında olduğunuzu varsayalım. 5. sırada olmanız sebebiyle, toplam arama hacminden %12 pay aldığınızı düşünelim. Web sitenizin bu arama kelimesinde görünürlüğü %12’dir. Bu terim, belirli bir alanın (domain) arama motoru sonuçlarında ne kadar öne çıktığını açıklar. Yüksek görünürlük ile alan adınız arama motorlarında belirgin hale gelir. Daha düşük arama görünürlüğü, bir alan adının kolay bulunmadığını gösterir. Görünürlük ve sıralamalar,  SEO çalışmasının ana hedeflerini (web sitesinde trafik arttırmak ve potansiyel müşterileri müşterilere dönüşüme) gerçekleştirirler.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının asli bir amacı vardır. Bu amaç kullanıcıların istediği bilgiyi, en doğru, kapsamlı, kaliteli ve akıcı şekilde sunan siteleri önlerine çıkartmaktır.

Arama motorları, kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak için iki faktörü analiz eder:
Araştırılan konu / içerik ile sitede paylaşılanların alaka düzeyi analiz edilir. Google alakayı, anahtar kelimelerle değerlendirir. Sitede söz konusu anahtar kelimeler ne kadar doğru kullanılmış ya da ne kadar kapsamlı bilgi veriyor ona bakılır.

Bir web sitesinin üzerine kurulduğu amaç konusunda ne kadar yetkin / otorite sahibi olduğu analiz edilir. Bu belirli konulardaki yetkin olma durumunu / oranını sitenin ziyaretçi sayısı belirler. Bir sayfanın kaynağı, kaynağının popülerliği, tercih edilme oranı, kendisinin tık alma sayısı vb. bir çok unsur önemlidir. Google için bu unsurlar ne kadar kaliteliyse web sitesinin içeriğinin okuyucular için değerinin o kadar büyük olduğu varsayılır.

SEO’da İçeriğin Yeri
İçerik olarak adlandırılan olgu tamamen ziyaretçilerin ya da satın almacıların sizin sahip olduğunuz sitenizde / sosyal medya hesabınızda arama yaptıklarında gördükleri her şeydir. Çok içerik yayınlamak değil sağlıklı, arananın bulunduğu ve kaliteli içerik yayınlamak mantıklı olacaktır. Fakat bu tarzda çok içerik yayınlamak ise arama motorlarında görünürlüğünüzü artırmak için şansınız o kadar artar.

Arama motorları web sitelerini daha yukarıya taşımak için kolay hedefler belirlemez, seçici olurlar. Bir sitenin sıralamasının belirlenişi içeriklere bağlıdır. Bu içerikler de anahtar kelimelerden dolayı kaliteli hale gelip yükselir. Ayrıca içeriklerin anahtar kelimelerle, konuyla, kullanıcı sorularla alaka düzeyi de tercih edilme oranını artırır.