fbpx

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik, isminden de kolaylıkla anlaşılabileceği üzere firmaların, kuruluşların vb. işyerlerinin hem iç hem de dış imajını ve duruşunu temsil eder. Kısacası Kurumsal kimlik işyerlerinin kimliğidir. Kurumsal kimlikler görsel unsurların yanısıra iletişim ve davranışları da içinde barındırır. Bu görüşler hedef kitleler ile dolaylı yoldan iletişimi kolaylaştıran birçok etkeni ele alır. Başka bir dille anlatacak olursak, işyerlerinin içindeki ve dışındakilere görünen yüzüdür. Ayrıca kurumsal kimlikler sayesinde çıkabilecek olan karışıklıklar ve kargaşalar önlenmiş olunmaktadır. Kurumsal kimlik oluştururken özenli ve temiz bir iş çıkartılmalıdır. İyi bir tasarımla oluşturulmuş kurumsal kimlikler, müşterilerin gözünde şirket itibarını ve güvenini artırarak şirketin müşterilerin aklında kalmasını sağlamaktadır.

Kurumsal Kimlikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurumsal kimlik oluşturmak, işyerlerinin yapmış oldukları işi doğru ve düz bir şekilde aktarılması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kurumsal kimliklerinizde vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda müşterileriniz işyerinize olan güveni artacaktır. İşyerleri sık sık kurumsal kimlik değiştirerek yarattıkları imajı kaybetmek istemezler, bu yüzden kurumsal kimlikler sık sık değiştirilmez. işyerlerinin kurumsal kimliklerle oluşturdukları imajları, müşterilerinin akıllarında kalarak olumlu bir reklam yatırımı olur.

Kurumsal Kimliğin Önemi Nedir?

Pazaryeri rekabetinde markaların fark edilebilirliği açısından büyük bir konuma sahip eden kurumsal kimlik, işyerinizin belli alanlarını veyahut direkt olarak işyerinizin fark edilebilirliliğini yükseltir. Kurumsal kimlikte Logodan tutup renklerine kadar bir çok şeyin profesyonelce ve dikkatli şekilde yapılması kurumunuz için büyük bir  önem taşır. Yani kurumsal kimliğinizin kurumunuzu doğru ve güvenilir bir şekilde tüketiciye aktarılması planlanarak ona göre oluşturulması gerekmektedir.

Kurumsal kimliğinizi oluşturarak rekabetteki öneminizi ve farkınız olduğunuzu gösterebirlir,  işyerinizin hareketlerini verimli bir şekilde anlatabilirsiniz. Ek olarak müşterileriniz ile aranızdaki güven duygusunu daha da üst noktalara çıkartabilirsiniz.

Örnek verecek olursak; Markanız veya işyeriniz amacı web tasarım veya fotoğrafçılıksa hizmet verme veya ürün astma amacı ile oluşturulmuşsa, kurumsal kimliğinizin de ona göre uygun bir logoya, logo renklerine, vizyon ve misyonu, sosyal medya’ya kadar metinsel yapıya, görsel yapıya ve işitsel yapıya sahiplik etmelidir. 

Kurumsal Kimlik Unsurları Nelerdir?

Kurum Adı

Etkili ve akılda kalıcı bir isim seçmek rakiplerinize oranla oluşturmuş olduğunuz kurumu  öne alarak işlerinizdeki artışa destek sağlamaktadır.

Kurum Logosu

Kurumunuza uygun logo oluşturmak zordur, profesyoneller yardımı ile oluşturduğunuz logonun da kurunuz için etkisi büyüktür. Logo ve renk seçimi büyük önem taşımaktadır.

Slogan ve İmaj

Yapmış olduğunuz slogan kurumunuzun belli bir yere gelmesine, belli bir imaj sahibi olmasını hedef almalıdır. Slogan oluştururken dürüstlük de önemli bir detaydır.

Kartvizit

Kartvizit veya oluşturacağınız belli tasarımları müşteriye sunmak, etkili bir sunum ve göz alıcı bir tasarım ile  yapacağınız reklamlara katkı sağlayarak tasarruf etmenize olanak sağlar.

Bu unsurlar doğrultusunda yapılmış kurumsal kimliği başarılı olarak nitelendirebiliriz. birkaç

diğer unsur ise gönderilen E-postaların imza tasarımları, antetli zarf ve kağıt tasarımları, Fatura, web, ilanlar da kurumsal kimliğinizde yer almalıdır. müşterilerinize vereceğiniz promosyonlar doğrultusunda ürününüzün yanında yer alan çeşitli hediyeler müşteri memnuniyetinizi artıracak faktörlerdir.

Kurumsal Kimlik Tipleri Nelerdir?

Kurumsul kimlikler 3 ana gruba ayrılmaktadır. Aşağıdaki yazıda kurumsal kimlik tipleri hakkında çeşitli bilgileler edinebilirsiniz.

Monolitik kimlik

Tek bir görsel kullanarak ifade edilen monolitik kimlik, tek kimlik olarak kullanılıyor.. Çeşitli alanlarda faaliyet gösterse de  kendini tek kimlik ile göstermektedir. Ürün ve firmalar zorlanmadan rahatlıkla algılanabilmektedir.

Monolitik kimlik kullanan firmalar şu özellikleri taşımaktadır:

Genellikle Petroller, bankalar ve  ulaşım hizmetleri tarafından kullanılmaktadır.

Marka Kimliği

Markalı ürünlere sahip kurumlar, üründense markaları ile öne çıkmaktadır. Tüketici kurumun kimliğindense ürünün kimliğini görmektedir.

Desteklenmiş Kimlik

Kuruluşların yanlarında olan ana kuruluşa bağlı kuruluşların ana kuruluşun kimliğindense kendi kimlikliklerini kullanabilmektelerdir. Bu kimlikler desteklenmiş kimlik olarak adlandırılır. Bu kimliği kullanan firmalar ülkemizde oldukça fazladır.

Ana firmayı unutturmayacak yoldan oluşturulur. Birkaç özellikleri şunlardır;