fbpx

Kaliteli Bir E-Ticaret Sitesinin Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde kullanım yoğunluğu an be an artan e-ticaret üzerine kurulu web sitelerinin ziyaretçilere kolay ve duru bir alışveriş sunması, aynı zamanda sahibine ise sadece şehrindeki ya da ülkesindeki değil tüm dünyadaki potansiyel müşterileri kitlesine aynı anda büyük bir hızla ulaşma imkânı sağlaması gerekir. Ayın veya yılın sonunda elde ettiğiniz satış grafiklerinin istediğiniz standartlara ulaşması için siteniz belli özelliklere sahip olmalıdır. İşte o özellikler…

Tasarım
İnternetin olmadığı ya da olsa bile bu şekilde satış, pazarlama, ön plana çıkma, rekabete girme vb. amaçlarla kullanılmadığı zamanlarda ticaret ortamında mağaza büyük önem taşırdı. Bu dönemde ise e-ticaret daha yaygın ve tercih edilir durumda. Doğal olarak web siteleri mağaza rolüne kullanılıyor ve o kadar önem taşıyor.
Sitenizin tasarımını yaptığınızda (ya da yapması için birine teslim ettiğinizde) müşterilerinizin zevklerini, beğenilerini bir de eğer hedef kitleniz belliyse siteyi nasıl en kolay / hızlı şekilde kullanabileceklerini hesaplamalısınız. Yapılan araştırmalara göre potansiyel müşterilerin müşterilere dönüştüğü siteler genellikle kullanımı en basite indirgenmiş web siteleridir. Site tasarımınızın göze hitap etmesi, renk uyumuna sahip olması, eklediğiniz yan sekmelerin müşterilerinizin yararına düzenlenmesi ve site üzerinden satın almanın gerçekleşmesi için gerekli yönlendirmeler içermesi çok önemlidir.
E-ticaretin en büyük getirisi neredeyse bütün dünya sizin mağazanızmış gibi hissettirmesidir. Bu hissin getirisi ise her milletten ve dilden insanın o mağazayı ziyaret edebilecek olmasıdır. Var olan müşteri kitlenizi genişletmek ya da kendinize en uygun müşteri kitlesini oluşturmak aynı zamanda da onları alışveriş yapmaya yönlendirmek için kesinlikle farklı dil seçenekleri eklemelisiniz.

Ürün Bilgileri
E-ticaret yapmak için kurulan web sitenizde satış yapmak için potansiyel müşterilerinizin merak ettikleri, elde etmek istedikleri, sahip olmaları gereken bilgiler kaliteli ve yeterli olmalıdır. Pazardaki ürününüz ya da verdiğiniz hizmetle ilgili net ve farklı açılardan fotoğraflara, kullanım örneklerine, ürünün amacına yer verin. Çünkü ziyaretçileriniz; satışını yaptığınız ürünü ya da verdiğiniz hizmeti ihtiyaç olarak değerlendirmeden satın alma aşamasına geçmezler.

Ürünü aldıklarında neye sahip olacağı bilgilerini sorunsuz şekilde anlayan ziyaretçileriniz aynı zamanda da teslim edilme detaylarını öğrenmek ister. Teslimat aşamasının adımlarını ve zamanını belirtin. Müşterilerinizin merak etme ihtimali olan tüm soruları bu bölümde cevaplandırdığınızdan emin olun.

İletişim
Ziyaretçilerin memnun olması için sizinle istediklerinde rahatça iletişim kurabileceklerini ve de bir soru sormak istediklerinde, teslimatta / üründe / hizmette sorun yaşadıklarında size direkt olarak ulaşabileceklerini bilmeleri satın almanın gerçekleşmesini sağlar. Müşteri ilişkilerinin kaliteli ve birebir özelliğinde olması ve bu ilişkinin kurulma yolunun en kolay hale getirilmesi sitenize büyük artılar kazandıracaktır. Bu soru-cevap sistemini çok iyi kurmanız gerekir.

Yorumlar
Web sitenizi kullanan müşterileriniz, üyeleriniz yahutta sadece ziyaretçileriniz ürünlerinizi ve vaat ettiğiniz hizmetlerinizi daha önce kullanmış, satın almış veya bir şekilde deneyimlemiş ise düşüncelerini direkt olarak belirtebilmelidir. Hatta bu şekilde düzenlenebiliyorsa oylama yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Potansiyel bir müşterinin kazanç getiren bir müşteriye dönüşmesinin en büyük nedenlerden bir kaçı web sitenizde daha önceki kullanımlardan sonra yapılan yorumlar, eklenen fotoğraflar ve derecelendirmelerdir. Bu yüzden mutlu kullanıcıların düşüncelerinin sitenizde herkes tarafından görünür olması gerekir aynı zamanda bu düzenleme reklamınız haline de gelebilir. Elbette memnun kalmayan müşterileriniz de olacaktır, bu durumda da memnuniyetsizliği gidermek için ilgili olun, her adımı takip edin. Sorunun neden kaynaklandığını, nasıl düzeltilebileceğini cevaplayın. Böylece müşterileriniz işinizle, müşterilerinizle ne kadar ilgili, sektörünüze ise ne kadar hakim olduğunuzu fark edecektir.