fbpx

Grafik Tasarımı Nedir?

Man editing photos on a computer

Geçmiş zamanlardan bu yana, günümüzde duvarlardaki duvar kağıtları, kitaplardaki görseller, dergilerdeki görseller, hem dijital hem baskılı afişler, logolar, karikatürler, yazılı ya da görsel olarak dikkat çekici hale gelen tasarımlar elbette ki bir meslek dalının üretimidir. Bu meslek dalı grafik tasarımcılık olarak bilinmektedir.

Grafik tasarımı; mesajı özellikle görsel kullanarak ama bazı durumlarda da yazıyı kullanarak güzel yazı tekniğiyle, belirlenen iletiyi iletinin hedef kitlesine doğru ve açık bir şekilde aksettirmek amacıyla yapılır. Gözlemlenen mevcut herhangi bir araçta ( tv, sinema, baskı ) iki boyutlu veya üç boyutlu tasarlanarak yapılan logo, afiş, billboard, kitap, dergi, animasyon, film tasarımı, ambalaj gibi özgünlük, hayal gücü, yaratıcılık ve belli bir imaj gerektiren tasarım ürünlerini oluşturan eğitim alanına grafik tasarımı denir.  Grafik tasarımının kendi havuzu içinde hizalama, denge ( asimetrik ya da simetrik ), karşıtlık, vurgulama, hareket, oran, yakınlık, tekrarlama ve birlik gibi belirli amaçlarla kullanılan var olan görselleri sanat gözüne hitap edecek hale dönüştürecek öğeleri vardır. Bir grafik tasarımı tasarlanırken bu grafik tasarımı unsurlarına her kalemine dikkat edilerek oluşturulmalıdır.

Grafik Tasarımı Alanları:
Düşündüğümüzde abartı bir örnek gibi gelebilir fakat gözlerinizi kapatıp tekrar açtığınızda bile baktığınız her yerde, her somut şeyde bir grafik tasarımın sonucunu görebilir ve farkına varabilirsiniz. Yolda yürürken açık hava reklamlarında, sinema-tv’de, marketten alınan herhangi bir kapalı üründe, baskılı ürünlerde, film/dizilerin tanıtım afişlerinde, markaların logo tasarımlarında, ambalaj ve albüm kapaklarında, beğenerek seçtiğimiz kıyafet ya da bijuteri ürünlerinde… Yani görüp görebileceğiniz her şey grafik tasarımının çizgisi içerisine girebilir durumdadır.



Grafik Tasarımcı Ne İş yapar?
Öncelikle grafik tasarımcı olma unvanını alabilmek ve o mevkide bir yerlerde çalışabilmek için en az lisans düzeyinde ( üniversite düzeyinde ) grafik tasarımı eğitimi alınması ya da grafik tasarımı eğitimini icra eden, insanları bu konuda bilgilendirip yetiştiren kurs yerlerinden başarılı, geçer olarak sertifika alınması gerekir. Bir grafik tasarımcı freelancer da çalışabilir. Bu şu manaya gelmektedir: Belli bir yere bağlı olmadan tek seferlik ya da uzun süreli olsa bile ifade ettiğimiz gibi bağlılığı olmadan birden fazla firmayla çalışabilir. Aynı zamanda da tam zamanlı olarak aşağıdaki firmalarda yer alabilir.

Matbaa ve basım şirketleri

Grafik tasarım firmaları

Reklam ajansları

Web tasarım firmaları

İnternet mecrası içerisinde herhangi bir platform ve bloglar

Film, dizi vb. firmaları vb.

Grafik Tasarımı Programları:

-Adobe Photoshop

-Adobe Illustrator

-Corel Draw

-Adobe Indesign

-3DS Max

-Adobe Flash(kodlama dili)

-Free Hand
-Adobe Dreamweaver

Grafik Tasarımcının Ölçütleri:
Grafik tasarımını tasarlarken grafik tasarımcısının dikkate alması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır:

Grafik tasarımcısının; yer, zaman ve şekil ilişkisini görüp fark edebilen, görsel zekası genele göre daha ileride, hayal gücü geniş, renkler arasındaki uyumlara / tonlara / benzerlik ya da farklılıklara hakim, vektörler ile belirli görselleri tanımlayabilecek, sanatsal gözü olan, yenilikçi, ileriye bakan, modern ve çağı takip eden kimseler olmaları beklenir. Bununla birlikte de;

Tasarım gereksinimlerini anlamak, bilmek üzere müşterinin geri dönüşlerine göre tasarımına yön verebilen, bilgisayar destekli tasarım uygulamalarını bilen, bu uygulamaları doğru şekilde kısa yollarına hakim olarak kullanabilen, benzersiz ve orijinal tasarımlar çıkarabilen, müşterinin revizeleri ışığında gerçekleştirilen tasarımların eğer baskı ürünüyse baskı aşamalarını, eğer dijitalde kullanılacak bir ürünse var oluş süreçlerini kontrol edebilen, estetik kaygılarını o günün modasına uygun şekilde oluşturan, mesleki gelişimini her zaman devam ettirecek ve mesleğini her daim sevecek nitelikteki kimselere grafik tasarımcı denebilir.