fbpx

Grafik Tasarımcılarının Kullandığı Programlar

Günümüz teknolojisi bilgisayar ve yazılımların gelişmesiyle beraber, web ve grafik tasarımcılarının işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Grafik tasarım programları kullanıcıya sınırsız özgünlük ve özgürlük sunmakta. web ve grafik tasarımın başlıca özelliklerinden biri olan görsel iletişim, insanların dikkatini çeken ve kaliteli bir içerik sonucu firmaya olan güven duygusunu artırarak verimli sonuçlar ortaya çıkarmakta.

Grafik tasarım programlarında içerik üreticisinin özgürce yapacağı içerikler simetri, oran-orantı gibi durumlara dikkat ettiği unsurlar vardır. Bu yüzden kullanılacak tasarım programlarının işlevsellikleri ve kullanılabilirlikleri birbirlerinden farklıdır ve yazılımlarına göre kullanıcıya daha fazla çeşitlilik sunmaktadır. Grafik tasarım görsel iletişime dayalı bir yoldur. İllüstrasyon, renk, şekil gibi belirli yerleri belirli dizi teknikleri kullanarak gerçekleştirmektedir. Hedef kitleye uygun tasarımları belirlemek, etkileyici bir tasarım yapmak tasarımcının prefesyonelliğine kalmıştır. Tasarım kalitesinin web tasarıma etkisi olduğu kadar baskı tasarımına da etkisi vardır.

Genellikle tercih edilen grafik tasarım programları aşağıdaki listede mevcuttur.

Grafik tasarım programları nelerdir?

photoshop

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop piksel tabanlı tasarım programları arasında yer almaktadır. Birden fazla seçim yapma imkanı sunan, birçok değişikliğin özgürce yapılabilmesine, istenmeyen yerlerin dilenildiği gibi şekillendirilip sunulması veya silerek tasarımdan çıkarmak mümkündür. Farklı tasarımları birleştirerek değişik tasarımlar yapmak da kullanıcı elindedir.  İçerisinde 3D tasarım özellikleri, Creative Cloud ile entegre edilmiş zengin kütüphane, programlar arası dosya aktarım imkanını kullanıcıya vermektedir. Sonsuz kullanım için lisansı bulunmamaktadır, Creative Cloud ile ödeme maliyeti artmaktadır.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator vektörel tabanlı tasarım programları arasında yer almaktadır. Mac ve Windows işletim sistemlerini destekler.Kullanım ve özelleştirilebilirlik açısından zengin olan Illustrator, çoğu içerik üreticisi tarafından tercih edilmektedir. Diğer Adobe ürünleri ile entegrasyonu oldukça verimlidir. Gelişmiş vektörel tabana sahiplik yaptığı için genellikle profesyonel üreticiler kullanmakta. Bir resmin boyutunun değişiklik göstermesi durumunda piksel sorunlarını ortadan kaldırarak görüntülü bozukluğu olmadan net ve kaliteli ayarlamalar yapılabilir. Adobe Stock ile 80+ milyon şablona, grafiklere ulaşabilirsiniz. Rahat bir arayüze ile sahip olduğundan dolayı kullanım açısından kolaylık sağlar. Diğer vektör tabanlı tasarım programlarına kıyasla fiyat açısından daha pahalıdır, ayrıyetten çok fazla yer kaplayabilmektedir.

Adobe InDesign

Adobe InDesign

Adobe InDesign masaüstü yayıncılık programları arasında yer almaktadır. Çoklu sayfa tasarımları kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yazılar için arama desteği sunmaktadır. Kitap, reklam, form, kartvizit gibi basılı işlerde Adobe InDesign programından yardım alınır. Bazı konularda yetersiz kaldığı yerlerde Adobe InDesign .psd, .ai gibi kısa yolları kullanarak içeriğinize görsel ve efektsel zenginlik katar. Dosyaları kolaylıkla düzenleyebilir, optimize edebilir. Birden fazla dosyayı tek tek uğraşmadan düzenlenebilir. Birçok şeye etiket atayabilmeye imkan sunar. Yeni kullanacak kullanıcılar için arayüzü karmaşık gelebilmektedir.

CorelDraw

CorelDraw vektörel tabanlı tasarım programları arasında yer almaktadır. Genel kullanım amacı baskı olan CorelDraw kartvizit, broşür, ilan gibi ürünlerin  baskısını dijital baskı, matbaa, tekstil gibi işyerlerinin tasarım için kullandığı programdır. Dokunmatik özellikten faydalanma imkanı, verimliliği artıracak yenilikçi özellikler sunar. Kolay kullanımlı ve özelliştilebilir arayüzü sayesinde, tasarım yapmaya daha da teşvik edici hale gelebilmektedir. Adobeye kıyasla mobil uygulaması bulunmamaktadır.

Inkscape

Inkscape

Inkscape diğer vektörel tasarım programlarına benzer arayüz bulundurmakta. Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerini destekler ve açık kaynak kodlu bir yazılıma sahiptir. Windows’da kullanımı Mac’e oranla daha rahat ve performanslıdır. Diğer tasarım programlarından farklı olarak Inkscape ücretsizdir ve diğer tasarım programlarında bulunan hemen hemen bütün özelliklere sahiplik etmektedir. Dejavantajlarından biri de yüksek DPI bilgisayarlar kullanan kullanıcılar optimizasyon sık sık sorunu yaşayabilmektedir.