fbpx

Fotoğrafçılıktaki Odak Uzaklığı, Sensör Boyutu ve Ölçüm Modları

Odak Uzaklığı

Odak uzaklığı lenslerin temeli ile ilgili olmuştur. Bunun beraberinde görüntülerinde oluşturmak istediğinizi oluşturmanızda kolaylık sağlayacaktır. Size lazım olan lensi seçmek fotoğrafçılığın temel işlerinden birisidir ve oldukça kritik bir önemi vardır.
Odak uzaklığı, lenslerin optik merkezinden tutup sensörüne kadar milimetre cinsi ile tanımlanarak çalışır.
Odak uzunluğunun ne kadar kısa veya uzun olduğuna bağlı olarak bu, görüntülerinizin görüş alanını ve alan derinliği gibi diğer yönleri doğrudan etkileyecektir. Örnek vermek gerekirse, geniş açılı lenslerdeki gibi çok kısa odak uzunlukları geniş bir görüş açısı verecektir. Telefotlarda olduğu gibi ise uzun odak uzunlukları ise daha da dar bir görüş açısını sizlere verecektir. Odak uzaklığında geniş görüşlerde bozulma ya da dar görüş açılarında büyüme gibi farklı efektler de ortaya çıkartacaktır. Tüm bunlar, fotoğrafçılığa yeni başlamış olan herkes için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü bunlar çekeceğiniz görüntüyü oldukça fazla etkilemektedir.

Sensör Boyutu

Genellikle gözden kaçırdığınız yeni başlayan fotoğrafçılar için temel bilgilerden bir diğeri olan kameranın sensör boyutu olacaktır.
Kamera sensör boyutu gerçekten önemlidir. Fotoğrafçılıkta mutlak en iyi sensör boyutu yoktur, ancak farklı fotoğraf ihtiyaçları için farklı sensör boyutları vardır. Dijital fotoğrafçılıkta fotoğrafçıların referans olarak kullandıkları boyut, tam çerçeve olarak da bilinen 35mm sensör boyutudur. Sensör bu boyuttan daha küçük ise “kırpılmış” olarak geçer ya da daha büyük ise “orta format” olarak adlandırılır. Aytıca farklı sensör türlerini ve neleri başarabileceğinizi görmek ya da bilmek oldukça önem taşır.
Örneğin, gece fotoğrafçılığında temel bir kural olan çok daha fazla büyük piksellere sahiplik eden bir sensör kullanılmalıdır. Çünkü böylelikle ışığı yakalamak çok daha iyi ve kolay olacaktır, ayrıca oldukça kaliteli bir kare elde etmenizi sağlayacaktır.
Odak uzaklığı da diğer fotoğrafçılık eylemleri gibi oldukça önemlidir. Daha küçük sensörler uzaktaki nesneleri çekebilmek için daha fazla erişim ve büyütme sunmakta.
Alan derinliği, kamera sensörünün ya da sensörlerinin en son etkisidir. Aynı görüş alanından faydalanarak, daha da büyük sensöre sahip olan kameralarda alan derinliği dar ve de kırpılmış sensöre sahip kameralarda daha büyüktür.
Bir örnek verecek olursak, fotoğrafçılar genel olarak alan ve bokeh efektlerinin derinliğini azaltmak amacıyla daha da büyük sensörler tercih ederler.

Ölçüm Modları

Fotoğrafçılığa yeni adımlar atanların bilmesi gereken bir diğer eylem de ölçüm modları denebilir.
Kısaca, ölçüm modlarının amacı kameranın ve sahnenin ve mevcut olan ışığın hesaplanma şeklidir. Bir kamerada pozlama ölçer ya da fotoğraftaki el cihazı kullanılır.
Fotoğrafçılıkta ışığın çalışma mantığını anlamak, herhangi bir fotoğrafçının bilmesinde faydan olan bir kavramdır. Kameranın ve sahnenin ışığını hesaplamanın farklı yollarından biridir ve ilk adım atmak için oldukça idealdir.
Çoğu dijital kameradaki ışığı hesaplamak için olan modlar:
Çoklu ölçüm: Bu mod, çerçeveyi bölerek sahnedeki ışığı değerlendirir.
Merkez ağırlıklı ölçüm: Bu modda, sahne ışığını ölçümünü yapmak için çerçevenin merkezini kullanır.
Nokta ölçümü: Bu modu kullanarak, kamera ışığı okumak için tek bir odak noktası kullanır.
Varsayılan olarak, herhangi bir DSLR veya aynasız fotoğraf makinesindeki temel fotoğrafçılık tekniklerinden biri, çoğu durumda doğru olacak Çoklu / Matris ölçümü kullanmaktır. Ancak, bazı belirli senaryolarda, Merkez veya Nokta ölçümünü kullanmaktan faydalanabilirsiniz.