fbpx

Fotoğrafçılıkta Diyafram, ISO ve Odak

DİYAFRAM

Diyafram, fotoğrafçılık alanındaki üç sütunun arasında sadece birisidir ve kesinlikle en önemlisidir diyebiliriz. Diyaframda ışığın kamera açısına girmesi için içerisinden geçtiği merceğin açıklığı olarak da tanımlanabilir.
Eğer gözlerimizin nasıl çalıştığını düşünürsek, anlaşılması o kadar da zor olmayan bir kavram olduğunu görebileceksiniz. Karanlık bir ortama girince gözlerimizdeki iris büyür ve genişler. Bunun tam tersi ise aydınlık bir ortama girdiğimizde, gözlerimizdeki iris küçülür ve daralır. Göz bebeğiniz kontrolü buna bağlıdır.
Fotoğrafçılıktaki objektif olan “göz bebeği” diyafram olarak adlandırılmıştır. Kamera sensörüne çok daha fazla ışık vererek diyaframın küçülmesini sağlayabilirsiniz. Bunun tam tersi ise çok daha az ışık vererek diyafram boyutunuzun büyümesine neden olur.
Diyafram alan derinliğini kontrol eder ve çekmiş olduğunuzu fotoğraflara ayrı bir boyut katar. Diyafram size oldukça iyi bir odak efekti verir ve arka planı da bulanıklaştırmanıza yardımcı olur.
Diğer bir tabir ile size en yakın olan ön plandan ufka kadar keskin bir görüntü sağlayacaktır. Bunun da ilerisinde görüntülerinizin pozlanmasını daha parlak ya da daha koyu bir hâle getirir ya da değiştirir.

ISO

Basit bir tabir ile anlatacak olursak ISO, kameranın mevcut ışığa olan duyarlılık düzeyidir. ISO numarasının düşüklüğü şunu ifade eder; ışığa karşı olan duyarlılığı daha azdır. Daha yüksek ISO numarası da kameranın hassasiyetini artıracaktır.
ISO da fotoğrafçılığının üç temelinden birisidir. Diğer ikisi ise perde hızı ve diyaframdır. Görüntüler üzerinde oldukça büyük etki yaratmaktadır.

ISO’nun Anlamı nedir?

ISO anlamını “Uluslararası Standardizasyon Örgütü”nün kısaltmasından oluşmaktadır. Bunun yanında da kamera ISO’su çeşitli teknolojiden ven standartlarından oluşan kuruluşlar ile doğrudan ilişkide bulunmaz.
1974 yılında DIN ve ASA olarak adlandırılan iki film standardı ISO standartları ile birleştirildi. Daha sonra da hem dijital fotoğrafçılıkta hem de filmler için revize oldu. O günden itibaren tek kelime olan ISO kullanılmaktadır. ISO ilk olarak yalnızca film hassasiyeti olarak tanımlansa da, daha sonradan dijital fotoğraf makinesi üreticileri filmlerle benzer parlaklık seviyelerini korumak için kullanmışlardır.

Odak

Odaklama, fotoğrafçılığa yeni başlayan hemen herkes için yayın olan mücadele türlerinden birisidir. Kısacası, odaklama seçilen nesnenin maksimum olacak keskinliğini, çözünürlüğünü ve kontrastını bulmak için lensin ayarlanmasıdır.
Dijital fotoğrafçılıkta odaklanmanın iki tür yolu:
İlk yol manuel odaklamadır. En iyi odak noktasına ulaşmanıza daha çok yardımcı olacaktır, fakat biraz da zahmet verecektir. En iyi odak noktasına ulaşmak için ellerinizi kullanmanız gerekmektedir.
Diğer bir yol ise otomatik odaklamadır. Belirli bir konuya odaklanmanın en kolay ve zahmetsiz yoludur. Seçtiğiniz konuya otomatik olarak odaklayacaktır.
Manuel netleme ya da otomatik netlemeyi kullanmak, yaptığınız ya da yapacağınız fotoğraf türüne bağlı değişiklik göstermelidir. Örnek verecek olursak, makro ve gece fotoğrafçılığında ya da bunun gibi fotoğrafçılık türlerinde manuel odaklamayı tercih edip kullanmak çok daha iyi ve faydayı olacaktır. Vahşi yaşam, spor ya da bunun gibi fotoğrafçılık türlerinde ise otomatik odaklama sizlere hız kazandıracaktır ve de işinizi oldukça fazla kolaylaştıracaktır.
Manzara fotoğrafçılığında ya da bunun gibi farklı fotoğrafçılık türlerinde, maksimum alan derinliğine ulaşmanız için belirli bir mesafe koymanız yeterli olacaktır. Bu mesafeye hiperfokal mesafe adı verilir ve fotoğrafçılıkta öğrenilmesi gereken en temeller arasında yer almaktadır.