fbpx

Cep Telefonu ile Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Fotoğraf çekmek kişi için meslek harici yapılan bir eylemse eğer genellikle bir tutkudur. Ancak bu tutkunuzu elbette ki sadece fotoğraf makinasıyla, profesyonel aletlerle, dronlarla yapmak zorunda değilsiniz. Artık cep telefonları pek ala fotoğraf çekmek için uygun üretiliyor. Kameraları yeterli piksele, ayarları güzel fotoğraflar için gereken içeriğe sahip oluyor hatta bazı modellerde portre özelliği dahi bulunuyor. Tek yapmanız gereken şey tüm bu olanakları nasıl kullanmanız gerektiğini bilmek…

Evde nasıl fotoğraf çekilir?
Kompoziyonu ayarlamalı, uyum yakalamalısınız.

Cep telefonları maalesef ki profesyonel fotoğraf makinalarının yerini tutmaz. Bu nedenle çekim yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Örneğin kompozisyon kurgusunu yapabilmek temel fotoğrafçılık bilgilerine az da olsa hakim olmalı, alan derinliği hakkında birkaç bilgiyi bilmelisiniz. Derinlik hissi vermeyi öğrendiğiniz zaman aynı zamanda manzara ya da portre fotoğraflarınız da daha güzel çıkar. Cep telefonlarıyla profesyonel fotoğraflar ortaya koymak için çok çaba sarf etmenize gerek kalmaz.

Flaş kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Cep telefonlarıyla profesyonel fotoğraflar elde etmek isteyenlerin düştüğü en büyük yanlışlardan biri de flaş kullanmaktır. Eğer cep telefonlarıyla kaliteli fotoğraflar görüntülemek istiyorsanız doğal ışıktan yararlanmayı tercih etmelisiniz. Akıllı telefonlarda henüz ışık ayarı yapılamadığı için çektiğiniz kişinin ya da nesnelerin parlamasına/net gözükmemesine/bir kısmının fotoğrafta çıkmamasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden profesyonel fotoğraflar çekmek istiyorsanız eğer fotoğrafını çektiğiniz nesnenin ya da kişinin iyi ve doğal ışık almasını sağlamalısınız.
Not: Gün ışığından, doğal ışıktan yararlanın fakat bunun için güneşin en tepede olduğu zamanları tercih etmeyin.

Işığın en doğru açısını bulmalısınız.
Kaliteli ve doğru fotoğraf çekme yöntemlerinin arasında ışığı kullanabilmek son derece önemli unsurlardan biridir. Çekim yaparken ışığını aldığınız kaynağı karşınıza alırsanız eğer elde ettiğiniz görüntü karanlık olacaktır. Fotoğraf çekilirken ışık nereden gelir diyorsanız öncelikle ışık kaynağını doğru şekilde seçmeyi öğrenmeniz gerekir. Işığı telefonunuza göre değil de çektiğiniz şeye göre ayarlamalısınız.


HDR modunu test edin.

HDR yüksek dinamik aralığı anlamına gelir. Yeri ve gökyüzünü birleştirmek istediğiniz görüntülerde renklerin patlamasını engeller. Bu mod cep telefonlarıyla çektiğiniz fotoğraflara neredeyse profesyonel fotoğraf görüntüsü verir. İyi fotoğraf çekme teknikleri nelerdir diye merak ediyorsanız HDR fotoğrafların en yüksek, orta ve düşük aralıklarında meydana gelen ışık farkının ortalamasını aldığı ve ışığın şiddetini azalttığı için bu modu denemelisiniz.

Zoom yapmaktan mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız.
Cep telefonlarınızın kameraları ile çektiğiniz kişiye/nesneye/manzaraya zoom yaparsanız eğer fotoğrafın kalitesini düşürdüğünüzü göreceksiniz. Bulanıklık ve yakınlaştıkça ortaya çıkan pikselli görüntü sorununa sebep olan zoom hareketi, cep telefonlarıyla profesyonel fotoğraflar yakalamak isteyen tutkunların kullanmamaları gereken özelliklerden birisidir. Cep telefonlarıyla en net fotoğrafları çekmek istiyorsanız zoom özelliğini aklınızdan çıkarmalısınız. Cep telefonlarıyla kaliteli fotoğraflar elde etmek birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde aslında gayet kolay hale geliyor.

Mutlaka bir tripod edinin.
Cep telefonlarıyla farklı, geniş açılı, insanları meraka sürükleyecek fotoğraflar çekmek istiyorsanız kesinlikle bir tripoda sahip olmalısınz. Çünkü tripod kullanmak ellerinizle telefonu tutarken kaybettiğiniz her açıyı size rahatlıkla sağlar. Elinizin titremesine ve anı kaçırmanıza neden olan durumları ortadan kaldırır. Tek elle verilemeyen pozları kolaylıkla vermenize yardımcı olur. Böylelikle cep telefonlarıyla farklı ve güzel fotoğraflar çekme konusunda endişeniz azalır, kaygısız şekilde profesyonel fotoğraf çekimi yapıyor hissini alabilirsiniz. Küçük bir tripodu çantanıza da rahatça sığdırabilir, kolaylıkla taşıyabilirsiniz. En güzel pozları nasıl verebiliriz diyorsanız tripodlar sizin için en ideal cevaplardan biri olacaktır.