fbpx

8 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak

Hızla gelişip büyüyen sosyal medya ağlarına ve dijital pazarlama/satış platformlarına yetişebilmek, hedef kitlenizi genişletmek aynı zamanda da kendiniz için belirlediğiniz standartların bile üstüne çıkmak için artık E-Ticaret sitesi kullanmanız neredeyse şart!
Peki bunu herhangi bir tecrübeniz ya da örneğiniz yoksa nasıl yapabilirsiniz? İşte böyle…

Bir işletmeye sahip değilseniz kendinizi tamamen dijitale dökmek çok daha kolay olacaktır fakat daha çok tanınmasını istediğiniz bir işletmeye sahipseniz şu ana kadar yaptığınız işler ışığında gitmek, çizginizi korumak gibi daha çok çalışma gerektiren konular önünüze çıkacaktır.

Gelelim bu profesyonellik yolundaki adımlara…
Tek başınıza ya da iş arkadaşlarınızla yönetmeniz/çalışmanız fark etmeksizin belirli aşamalardan geçip, hazırlıklar yapmalı ve tüm hem yasal hem dijital süreçleri tamamladığınızdan emin olmalısınız.

1- Alanınızı doğru bir şekilde belirlemelisiniz. İleride sıkılacağınız, altından kalkamayacağınız yüklere sahip olan ya da sizi bir noktada mutlu etmeyecek sektörlerden uzak durmalısınız. Eğer her şeye yeni başlıyorsanız henüz görülmemiş ve ilgi çekici olan ürünler tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Hali hazırda büyük rağbet gören, büyük pazarlara sahip olan ürünler sizin için yorucu olabilir.


2- Satışı/pazarlaması yapılacak ürün ya da ürünler önceden belirlenmeli ve başka bir sektöre de adım atılmak isteniyorsa mümkünse satışı yapılacak ürünler ileride girilecek sektörle bağıntılı seçilmeli, müşteri kitlesine memnun olmayacakları bir sürpriz yaşatılmamalıdır.


3- Müşteriler için markanızın ismi düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Hem dile hem göze hem de kulağa hitap etmelisiniz. Zor bir tercih aşamasıdır fakat katkısı da zorluğu kadar büyüktür. Aynı zamanda unutulmayacak, tabiri caizse tekerleme gibi bir isim seçmelisiniz ki müşterilerinizin aklına gelen ilk firma siz olun!


4- Alt yapınızı belirlemelisiniz. Yani bu siteyi kurarken her şeyi kendiniz mi yapmak istiyorsunuz yoksa bazı bilirkişilerden yardım mı almak istiyorsunuz karar vermelisiniz. Yazılım kodlarına hakimseniz, var olan bir şemanız varsa ya da yanınızda bunu yapabilecek bir iş arkadasınız varsa her şey daha kolay ilerler fakat bu saydıklarıma sahip değilseniz bir yazılımcı ile sitenizi kurmalısınız ve güncelleme, geliştirme gibi adımlarda ondan tekrar yardım almalısınız.


5- Sitenizin ara yüzü kesinlikle çok kaliteli gözükmeli ve işlemelidir. Müşterileriniz hiçbir kafa karışıklığına düşmemeli, ne yaptığını net bir şekilde görüp bilmeli, örneğin kart bilgilerini girerken ya da para harcarken korkmamalıdır.


6- Site kurulup, müşteriler siteye çekilip, satış tamamlandığında sizin istediğiniz her şey gerçekleşmiş olur. Sıra müşteriye geçer. Para verdiği ürünü görmek ve teslim almak… Burada da başka bir adım devreye giriyor; kargo. Memnuniyet seviyesi yüksek bir şirketle anlaşabilir ya da siz direkt kargolama yapabilirsiniz. Depolama alanına sahip olmalı ve aksama ihtimalini göz önünde bulundurup en hızlı şıkka yönelmelisiniz.


7- Kurduğunuz yapıyı tam bir şirket haline getirmek için tüm resmi evrakları tamamlamanız gerekir. Yasal izinlerin hepsini almalı, daha sonra hayal kırıklığı yaşamamak ya da hem rakip firmalara hem de müşterilere karşı mahcup olmamak için de bu işi bizzat takip etmelisiniz.


8- Artık bir şirket sahibisiniz! Ama bunları yaparak bitmiyor. Tanıtım yapmalısınız. O kadar sükse yapan, akıllarda kalan, sevilen hatta paylaşılan bir tanıtım olmalı ki unutulmamalısınız. Tercih edilen olmak, ilk sıraya yükselmek ve daha önemlisi ilk sırada kalmak kolay değil elbette fakat bunu istiyorsanız saydığımız adımlara tabi olmanız gerekiyor. Sloganlara, hediyelere, reklamlara, tanıdık birkaç yüze sahip olan ve kendinden emin bir firma her zaman yükselecektir!