fbpx

E-Ticarette İşinize Kesin Yarayacak Bilgiler


Son yılların en çok para kazandıran ve en çok gelişen endüstrilerine öncülük edenin e-ticaret olduğunu söylesek pek de yanılmış olmayız. E-ticaret ile yükselmeye başlayan bir diğer meslekten de bahsetmemiz gerekir. Bu meslek de e-ticaret sektörü için ürün çekimi bir diğer adıyla e-ticaret fotoğraf çekimidir (e-ticaret fotoğrafçılığıdır). Bütün bu gelişmelerin beraberinde e-ticaret ürün fotoğrafı çekiminin yeterli miktarda kullanıcıya ulaştığını söylemekte güçlük çekiyoruz.


Eğer bir e-ticaret şirketi ya da firması açmayı düşünüyorsanız, genel olarak aklınıza gelen ilk sorulardan birisi de “Ürün fotoğraflarını nasıl halledeceğiz?”dir. Bazı ürünler için stok görselleri tabii ki kullanabilirsiniz. Fakat bütün görseller için stok fotoğraflar kullanmak müşterileriniz ve şirketiniz ya da firmanız arasındaki sadakati ve memnuniyeti sarsacaktır. Üstüne üstlük e-ticaret açısından bakacak olursak ürün fotoğrafları, müşteri sadakati ve memnuniyeti gerçekten de kritik bir noktadadır. Ürünlerinizin benzersiz özelliklerini sayfa sayfa yazsanız dahi sitenize gelen kullanıcıların çoğu ürünlerin gerçekten çekilmiş fotoğraflarını görmek isterler.


Profesyonelce bir şekilde e-ticaret ürün çekimini sizler için Join Digital olarak biz üstlenmekteyiz. Ayrıca kendinizin de e-ticaret için ürün çekimi yapabilmenize yardımcı olacak birkaç ürün çekimi detayını aşağıdaki yazımızda paylaştık.

Stüdyo Ortamı


E-ticaret ürün çekimi yapabilmeniz için başlıca gelen ihtiyaçlardan birisi de stüdyo ortamıdır. Bir stüdyo ortamına ihtiyacınız var ama nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? o hâlde birlikte yapalım. Stüdyo denince aklınıza devasa aydınlatmalar, büyük bir mekan, pahalı ekipmanlar, büyük perdeler gelmesin. Mini bir stüdyo ortamı yaratmak için de en önemli nokta yine aydınlatma olacaktır. Yapak ışıktan ziyade doğal ışıktan da yararlanmak mümkündür. Işık sorununu hallettiğimize göre sırada sabit bir zemine ihtiyaç var, burada büyük bir masa kullanabilirsiniz. Geriye kalan kısımda ise küçük dekorasyonlar ile e-ticaret ürün fotoğraflarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Eğer yapay ışık kullanacaksanız, yapay ışık için bütçe ve yeterli alanınız varsa 3 tane softbox işinize çok yarayacaktır. Bu 3 softbox’tan birini ana ışık diğer ikisini ise arka ve dolgu ışığı için kullanabilirsiniz. Böylelikle e-ticaret ürün fotoğrafı çekimi için softbox’ların orta kısmına yerleştirdiğiniz ürün her yöne eşit miktarla paylaşılmış gölgeler oluşturacaktır.

Beyaz Zemin Kullanımı


E-ticaret ürün fotoğrafı çekimi için dikkat edilmesi gereken bir diğer özellikle ise kullanılan arka planın beyaz renk olmasıdır. Söz konusu boyutu küçük ürünler ise çekim masası kullanmak işinizi görecektir. Lakin boyutu büyük ürünler (Mobilya, giysi, bilgisayar kasası, sandalye gibi bir çok boyutu büyük ürün) olduğunda fotoğraf çekim perdesine önemli ölçüde ihtiyaç duyacaksınız. E-ticaret fotoğraf çekimi sonunda çektiğiniz ürünleri sitenize beyaz bir arka plan ile yükleyebilirsiniz. Ayrıca belirtmekte fayda var; pek çok e-ticaret şirketi ya da firması beyaz arka planı tercih etmektedir. Ayrıca beyaz renkli arka planlar ürün çekimi sonrasında arka planı değiştirmek istediğinizde işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Çekim Açıları


Amaç e-ticaret için fotoğraf çekimi olunca ürünleri arklı açılardan çekmeniz ve tekrar tekrar birçok açı kullanarak çekmeniz gerektiğinin farkına varmalısınız. Günümüzde en çok kullanılan açıları aşağıda sıradalık:
Yüksek açı: Ürünü yukarı açıdan çektiğiniz terimdir. Ürünün genel görünümünü kullanıcıya sunar.
Düşük açı: Ürünü göz seviyesine göre daha da aşağıdan çekildiği fotoğraf kareleridir. Genel kullanımı ürüne dominant bir tarz katmaktır.
Göz seviyesi: Gündelik hayatımızdan da alışık olduğumuz fotoğraf açısı budur. Bu sebeple ürün fotoğrafçıları ürün çekimlerini bir göz seviye kareye de yer bulundururlar.
Kuşbakışı: Ürünün yukarıdan nasıl gözükeceğini göstermek için kullanılır.

Uzun Pozlama


Çekim esnasında uzun pozlama kullanmanız ürünü daha net ve keskin hatlarla görünmesini sağlar. Tripod yardımı ile de makinenizi sabit tutarak daha da uzun pozlu çekimler elde etmiş olursunuz. Bu sayede çekmiş olduğunuz ürün fotoğrafları çok daha fazla netlik kazanır ve müşterileri etkileyebilecek bir konuma gelmiş olur.

Fotoğraflarınızda Photoshop Kullanma
Profesyonel bir stüdyo ortamında olmadığınızı varsayacak olursak, kaliteli birer e-ticaret ürü fotoğrafı çekimlerini kusursuz bir şekilde web sitenize yüklemek için çekimlerden sonra yapmanız gereken son işleme sıra geldi. Photoshop programı ile çektiğiniz fotoğraflarda olmasını istemediğiniz yerleri silebilir, böyle olsa daha iyi olur dediğiniz yerleri düzeltebilirsiniz. Ayrıca ışık, kontrast, gölge gibi birçok özelliği yeniden düzenleyebilirsiniz.